Inmiddels ingeschreven voor mijn eerste Marathon
Jarenlang heb ik geroepen “hardlopen, nee dat is niets voor mij, daar heb ik veels te korte benen voor”. Maar begin 2014 heb ik het hardlopen toch opgepakt. Bij mijn vrouw (Gretha) werd begin oktober 2012 borstkanker geconstateerd en een moeilijke en zware tijd brak aan. Na diverse (zware) operaties en herstelperiodes gaat nu alles weer goed met haar. Op het moment dat er borstkanker geconstateerd wordt valt de grond onder je voeten weg maar al snel stonden we weer met beide voeten op de grond. Ondanks of juist door de moeilijke tijd hebben we het er van genomen en hebben even nergens op gelet. Lekker eten, borreltje erbij, stokbroodje met wat lekkers erop, etc. Bij beide kwamen de kilo’s er daardoor gestaag bij. Begin 2013 vonden we toch dat er iets moest gebeuren, mede omdat we op vrijdag 13 september zouden gaan trouwen. Dan moesten we er toch weer op ons best uitzien. Samen bekeken wat het makkelijkste en beste zou zijn. Al snel kwamen we op hardlopen uit. Op naar een sportzaak en hardloopschoenen en wat simpele hardloopkleding aangeschaft. Samen zijn we begonnen met het hardloopprogramma (5km) van Evy Gruyaert. Voor mij ook wel nodig om met de rem op te gaan beginnen. Van nature wil ik altijd sneller en meer maar bij hardlopen leek me dat niet zo’n goed plan.
Allebei vonden we het hardlopen steeds leuker vinden. Ik iets meer dan mijn vrouw maar ook zij kreeg de smaak te pakken. Na een aantal weken hebben we ons beide opgegeven voor de Bridge to Bridge die in september zou plaatsvinden. Gretha had zich ingeschreven voor de 3EM en ik had besloten om me voor de 6EM in te schrijven. Uiteindelijk heeft Gretha vanwege een blessure niet kunnen lopen maar ik heb de 6EM wel gelopen en voor een beginnende loper een goede tijd neergezet. Ook ik had een blessure opgelopen (achillespezen) maar kon er toch mee lopen. Na de Bridge to Bridge een aantal weken rust genomen maar de klachten gingen bij mij niet echt weg. Toch maar eens naar Papendal voor een loopanalyse. Hieruit kwam al snel naar voren dat ik zooltjes nodig had. Twee weken later waren ze klaar en kon ik er mee gaan lopen. Alleen kwam het er toen niet van. Ik kon me er even niet toe zetten.
Eind december waren de kilo’s er bij beide weer netjes bij dus er moest weer wat gaan gebeuren. Gretha ging begin januari starten met een programma waarbij zij onder begeleiding ging afvallen d.m.v. sporten en aangepast eten. Begin februari heb ik mijn hardloopschoenen weer onder het stof vandaan gehaald om haar extra te steunen door zelf ook weer actief te worden. De eerste trainingen met de nog steeds nieuwe zooltjes waren niet fijn. Ze deden zeer aan de voeten en ik kon er in eerste instantie niet goed aan wennen. Toch doorgezet en al snel ging het lopen een stuk beter. Bij elke training zoeken naar de juiste pas en snelheid, wat advies gekregen van diverse andere lopers maar uiteindelijk mijn eigen weg gegaan. Van mijn achillespezen had ik geen last meer maar nu kwamen er andere klachten naar voren. Deze leken verdacht veel op hielspoor dus ik moest gas terugnemen. Ik denk, weet wel zeker, dat ik toch te hard, te snel en te ver ben gaan lopen. Zonder een schema is dat eigenlijk geen goed idee. Ook de schoenen die ik een jaar eerder had aangeschaft bleken niet echt goed te zijn voor dat wat ik wilde. Leuk als je net begint met lopen maar niet als je wat fanatieker wordt.
Begin mei besloten om goede schoenen aan te schaffen. Bij een gespecialiseerde runningshop om advies gevraagd, diverse hardloopschoenen geprobeerd en een paar goede en mooie Brooks Ghost 7 aangeschafd. De eerste training(en) met deze schoenen waren een hel. Nu deden de zooltjes pas echt hun werk, ik had me toch een partij zeren voeten. Ik voelde de zooltjes overal drukken en zitten. Niet echt fijn dus. Mijn klachten die ik had aan mijn voeten werden er niet minder om. Na het nodige speurwerk op internet besloten om het voorlopig heel erg rustig aan te gaan doen want anders was ik nog verder van huis. Als ik volop door zou blijven lopen dan zou het alleen maar erger worden met alle gevolgen van dien. Ik moest alleen wel proberen aangepast te blijven trainen want in september zou ik weer mee doen met de Bridge to Bridge, dit keer de 10EM. In augustus kon ik de training weer een beetje opvoeren om toch enigzins klaar te zijn voor de 10EM. Nog steeds zonder schema aan het lopen maar wel goed luisterend naar mijn voeten. Op de dag van de wedstrijd hoopte ik dat ik er klaar voor was. Na het startschot er gelijk vol tegenaan en maar zien waar het schip zou stranden. Mijn voeten hielden het goed en dat verbaasde me. Moest ik dan juist harder lopen om geen zere voeten te krijgen? Mijn eindtijd op de 10EM was 1.20.09 en daar was ik best trots op, 5 minuten sneller dan ik zelf in gedachten had. Ik was reuze benieuwd of mijn voeten zich de komende week gingen melden maar dat deden ze niet. Dat gaf mij moed en in oktober dan ook de beslissing genomen om de Marathon van Rotterdam te gaan lopen die op 10 april 2016 zal plaats vinden.
Trainen voor mijn eerste Marathon
Ik heb me ingeschreven voor de Marathon omdat ik een doel wilde stellen waar ik naar toe kon werken. Ik had natuurlijk ook voor een halve Marathon kunnen kiezen maar ik had zelf het gevoel dat ik al snel die afstand kan lopen. Ik wilde een meer uitdagender doel en daarom was de enige keuze de hele Marathon. Trainen voor een Marathon kun je niet zo maar doen, dit moet je wel aan de hand van een schema doen. Via via kwam ik bij de My Asics app terecht. Deze gedownload, mijn huidige tijd op de 10km opgegeven en de eindtijd die ik in gedachten had voor de Marathon. Mijn streven is om binnen 4 uur de Marathon te lopen. Aan de hand van mijn instellingen zou ik zelfs 3.45 uur er over kunnen doen.
De eerste loopjes (fase 1: voorbereidende training) vielen tegen want ik moest voor mijn doen ineens heel langzaam lopen. Juist daardoor kreeg ik weer problemen met mijn voeten. Na een bezoek aan Papendal werden mijn zooltjes iets aangepast maar kreeg ik ook antwoord waarom de klachten terug bleken te komen. Door het langzamere lopen bleek ik verkrampter te bewegen. Het jogtempo heb ik daarom gelijk losgelaten en zie daar, mijn klachten zijn verdwenen. Na 4 weken trainen had ik fase 1 en 2 (uitgebalanceerde training) achter de rug. op naar fase 3 (sneller lopen).
Bij fase 3 mocht ik eindelijk wat meer, verder en sneller lopen, iets waar ik echt naar uit keek. Tussendoor een hele kleine dip gehad waarbij ik me van de bank moest hijsen om te gaan lopen. Inmiddels al 8 van de 9 weken van deze fase achter de rug en ik ben klaar voor fase 4 (verder lopen).
Afgelopen 3 weken heb ik 3 keer een halve Marathon gelopen. Eigenlijk moest/mocht ik niet zo ver lopen maar het ging die keren zo lekker dat ik er toch een paar kilometer aan geplakt had. De derde loop was al 7 minuten sneller dan de eerste, het gaat me makkelijekr af dan ik zelf dacht. Toen ik eerder mijn langste loop van 18km moest lopen keek ik daar in eerste instantie tegenop. Nu loop ik met gemak verder en sneller. De trainingen beginnen hun vruchten al af te werpen. Zoals het er nu uit ziet moet ik voor de Marathon van Rotterdam nog nieuwe hardloopschoenen aanschaffen vanwege het aantal gelopen kilometers. Nooit gedacht dat ik ooit hardloopschoenen op deze manier zou verslijten. Best een beetje trots op mezelf.
Lopen voor het goede doel
Tijdens mijn trainingen loop ik altijd zonder muziek en kan ik mijn hoofd lekker leeg maken. De beste ideeën komen dan naar boven. Zo ook het idee om voor een goed doel te lopen. Al snel kwam ik uit bij het KWF, mede omdat bij Gretha een paar jaar geleden borstkanker ontdekt is (zie boven). Ook zie ik het meer en meer om me heen bij mensen zoals bij een kennis (ook borstkanker) maar ook bij een directe collega (tumor in hoofd). Meest wrange is dan dat zij beide heel sportief zijn en gezond leven. Dan snap je niet dat juist bij hen dit moet overkomen. Voor hen maar ook alle andere mensen die een vorm van kanker hebben ga ik deze Marathon uitlopen en proberen zo’n groot mogelijk bedrag binnen te halen via mijn actiepagina bij het KWF: https://acties.kwf.nl/eendoelstellenenervoorgaan
Je kunt mijn verrichtingen/trainingen ook volgen via Strava:
https://www.strava.com/athletes/vroonland