Alles voor de Marathon
Ik loop nu bijna 2 jaar en het loopvirus heeft mij echt goed te pakken gekregen. Zo erg zelfs dat ik afgelopen september besloten heb dat ik een Marathon wil gaan lopen. De keuze was snel gemaakt, ik wilde mijn eerste Marathon in Rotterdam (10 april 2016) gaan lopen, mijn geboorteplaats. Begin oktober ben ik gestart met mijn Marathontraining en eind oktober op de knop gedrukt om mijn inschrijving voor Rotterdam definitief te maken. Nu is er geen weg meer terug.
Schema
Voor dat ik aan mijn Marathontraining begon liep ik maar wat. Ik had geen schema, probeerde 3–4 keer per week te lopen en bekeek per keer hoe lang en ver ik ging lopen. Geen structuur te bekennen. Het was al gelijk duidelijk dat dit niet zou werken als ik in april de Marathon tot een goed einde wil brengen. Gelukkig kwam ik via via in aanraking met de app “My Asics”. Met deze app was het schema snel gemaakt en kon ik aan de slag. Na een kleine dip na 1,5 maand (mede vanwege het slechte weer) werd mijn schema bijgesteld en ook mijn eindtijd. Helaas naar boven i.p.v. naar beneden. Toen ik mijn ritme weer te pakken had ging het al snel een stuk beter met trainen. Ik hield me netjes aan de te lopen afstanden maar liep meestal wel iets sneller dan het schema aangaf. Vooral de jogsessies liep ik een stuk sneller dan aangegeven. Doordat het aangegeven jogtempo zo laag was ging ik verkrampt lopen waardoor ik zere voeten kreeg, vandaar mijn snellere tempo. Ruim 1,5 week geleden kreeg ik een mail via My Asics, het schema werd weer aangepast. Gelukkig dit keer naar beneden en dus een snellere verwachte eindtijd. Niet alleen de eindtijd werd bijgesteld ook de afstanden die ik moest gaan lopen. Deze gingen namelijk omhoog, weer een uitdaging er bij.
(Sport)voeding
Zoals iedereen weet vraagt het lopen van een Marathon veel van je lijf. Niet alleen je onderstel krijgt het flink te verduren maar ook de rest. Je zult een hoop vocht verliezen en je gaat veel brandstof verbranden. Je moet daarom ook je voeding aanpassen. Een paar weken geleden ben ik dan ook begonnen met het testen van de producten van Sportvoedingwebshop. Allemaal stuk voor stuk goede producten en op natuurlijke basis. Tijdens mijn lange duurlopen kan ik goed uitproberen wat ik mee kan nemen aan eten en drinken maar ook hoe en hoeveel ik tot me kan nemen. Daarnaast speelt de voedings- en energiewaarde die ik binnen krijg via de producten mee. Ik probeer meerdere combinaties uit om te voelen waar ik mij het beste bij blijf voelen en waar mijn lijf mee overweg kan. Vanuit het mountainbiken ken ik al de voordelen van energierepen en sportvoeding (van andere merken) maar bijvoorbeeld nog niet de carboloader of gel-drinks. Ik heb nog 2 maanden de tijd om hier mee te testen.
Ook op mijn dagelijkse voeding let ik meer. Nu at ik al gezond maar toch is er altijd plek voor verbetering. Ik probeer nu ‘s avonds meer groente te eten, laat de sausjes bij het vlees zoveel mogelijk achterwege, neem bijna geen zoet meer op het brood en heb de consumptie van alcohol tot een minimum beperkt. Ik heb niet de aanleg om dik te worden dus daar hoef ik dan ook niet zo op te letten maar toch wil ik voor de Marathon nog een paar kilo kwijt. Ik heb wel eens gelezen dat elke kilo minder je 3 seconden per kilometer harder gaat lopen. Op 42,195 kilometer kan dat dus wel gaan oplopen. Of het waar is weet ik overigens niet maar het is het proberen waard. Natuurlijk hou ik mijn BMI goed in de gaten, deze is nu 22,4 en daar wil ik nog iets vanaf hebben.
Oefeningen en hulpmiddelen
Naast voeding is het onderhouden en versterken van je lichaam belangrijk. Na elke loop doe ik trouw al mijn rekoefeningen die ik van mijn fysiotherapeut gekregen heb. Hij heeft mij een hele andere kijk op rekken gegeven. De rekoefeningen zijn vele malen langer dan dat ik gewend was maar ook intensiever. De voordelen merkte ik al na 1,5 maand. Mijn spieren werden losser, niet langer want dat kan niet, ze hebben namelijk een vast lengte. I.p.v alleen mijn vingertoppen kan ik nu bijna mijn hele hand op de grond leggen bij het rekken van mijn hamstrings. Als iemand mij dat ooit gezegd zou hebben zou ik diegene voor gek verklaart hebben.
Ook maak ik gebruik van een balanskussen om vooral mijn enkels te verstevigen. Mijn enkels zijn van nature heel erg zwak en hebben de nodige speling. D.m.v. verschillende oefeningen hoop ik dat deze sterker worden. Ook de foam roller (een goedkope van de Action) heb ik in huis. Hier moet ik eigenlijk meer mee doen maar dat schiet er nu nog bij in. Je hoort en leest er veel over dus hier moet ik toch maar eens werk van gaan maken. Een echte foam roller kan ik dan als nog wel een keer kopen.
Ik voel me net een prof
Ruim 20 jaar geleden heb ik 3 seizoenen lang mountainbike wedstrijden gereden. Als ik nu terug kijk was ik toen lang niet zo serieus bezig als nu voor de Marathon. Sterker nog, ik denk dat ik nu vele malen fitter ben dan toen. Ik weet dat ik prijzen winnen op de Marathon niet gaat lukken maar dat is ook helemaal niet de insteek. Ik wil mijn eerste Marathon koste wat het kost uitlopen binnen een door mijzelf gestelde tijd, binnen de 4 uur. Daar heb ik dan ook alles voor over en laat daar een hoop dingen voor. Zoals ik nu bijvoorbeeld met voeding bezig ben is echt nieuw voor mij. Door de manier waarop ik nu alles aanpak voel ik me net een prof. Je kunt je nu een beetje voorstellen hoe zij zich voorbereiden voor een grote wedstrijd of evenement. Ik kom natuurlijk nog niets eens in de buurt van wat zij moeten doen en laten, maar toch. Aan mijn inzet zal het niet liggen en zolang het lichaam heel blijft ga ik die Marathon in Rotterdam binnen de 4 uur lopen!
Zondag 10 april 2016 loop ik mijn allereerste Marathon (Rotterdam). Deze loop ik niet alleen voor mezelf maar ook voor het KWF. Ik ben direct en indirect met Kanker in aanraking gekomen. Lees er alles over op mijn KWF-actiepagina: Mijn Marathon voor het KWF